TERUG IN DE TIJD

Terug in de tijd lijkt onmogelijk. Toch niet helemaal. Met behulp van fietsmaatjes en herinneringen is het goed te doen.
Na fijne fietstochten in het buitengebeuren stel ik voor een fietstocht naar het centrum van Leiden.
Alexis vindt het een prima idee; dus heerlijk bewegen in de buitenlucht langs de Mare richting centrum Leiden.
Van de Oude Singel naar de Oude Vest. Alexis stuurt de brede fiets als in een circusact over de smalle loopbrug over het water.
Nu terug in de verleden tijd!
Langs de school aan de Oude Vest naar de Caeciliastraat waar ik in een buurthuis een groep meisjes en jongens van 12 tot 16 jaar bezighoud met handenarbeid lekenspel en volksdansen.
Nu over de open Mare naar de Haarlemmerstraat langs statige modezaken en de propvolle etalages van de Hema naar het einde van de straat. Let op! dat de fietswielen niet in de tramrails raken. Aan het einde links het eerste overdekte zwembad van Leiden in een omgebouwde kerk, met op de plaats van de Kansel het kikker- of kleuterbadje. Aan het beginpunt van de straat staat de gele tram waarmee je naar Den Haag kunt. Over de leuning van kleine havenbrug hangen de gelooide geitenhuiden en schapenvachten. Op het hoekpand hangt een bord met het opschrift “Marijt in huiden en vellen”.
Nu naar de Minnebroersgracht, genoemd naar het voormalig klooster binnen de vesting. We staan stil bij mijn geboortehuis. Het is het jaar 1936. (Alexis luistert met interesse naar mijn uitleg). Langs de haven waar de brug soms openstaat om een Katwijkse logger door te laten op weg naar IJmuiden. Door de oude ZIJLPOORT.

Over de singel langs de Grofsmederij en de meelfabriek waar meelzakken opgetast op de schepen liggen door naar het centrum.
(Even terug in het heden, Alexis tracteert op Botermarkt op koffie en appelmeisjes; Wat een timing heeft die man).
Nu langs de Korenbeursbrug naar het Warenhuis Vroom en Dreesman. We zijn terug in het jaar 1950 V&D met zijn passage en 50 etalages . Zijn etalages met bontjassen, hoeden, kunstzijden kousen en kijk! Het eerste paar nylons uit Amerika. Zijn toonbanken elk met 2 verkoopsters en een liftboy. Hier
werk ik dus mijn eerste baan als leerling etaleur.
Maar nu terug naar het bollendorp Oegstgeest met zijn parkvilla,s Terug in het jaar 2022. Een heerlijke fietstocht met veel herinneringen,
Met dank aan Alexis en de organisatie van Fietsmaatjes.

Hans Molenaar

Plaats een reactie