Vijf jaar Fietsmaatjes LeidenLeiderdorp

Onderstaand bericht is overgenomen uit het Leiderdorps Weekblad van 22 maart 2022.
Fietsmaatjes Oegstgeest was ook hierbij vertegenwoordigd.

Zondagmiddag 20 maart voerde Tour de France winnaar Joop Zoetemelk – met de Leiderdorpse burgemeester Laila Driessen naast zich – een peloton van 20 blauwe duofietsen aan op het parcours van de Leidse wielervereniging Swift. Het was de start van een groots jubileumfeest ter ere van het 5-jarig bestaan van Fietsmaatjes LeidenLeiderdorp.

Achter hen – met eendrachtig de Leidse én Leiderdorpse vlag achterop hun fiets – fietsten onder andere de Leidse wethouder en winnaar van de Leidse gemeenteraadsverkiezingen Ashley North, Chris Verplancke en vele andere prominente fans en sponsoren van Fietsmaatjes. Allemaal op weg naar de grote feesttent die Swift, ambassadeur van Fietsmaatjes, een dag langer had laten staan na hun succesvolle Joop Zoetemelk Classic op zaterdag.

Vijf jaar eerder had Joop Zoetemelk op dezelfde plek met een peloton van vijf duofietsen de eerste meters afgelegd voor de toen startende vrijwilligers organisatie. Laila Driessen en Ashley North prezen in de Fietsmaatjesblauw gekleurde volle feesttent de nog steeds groeiende rol van Fietsmaatjes. Driessen tot de feestgangers: “Geweldig hoe jullie er met elkaar in slagen om zoveel stadsgenoten die niet of nauwelijks naar buiten kunnen komen, dat plezier nu wél te geven”. North: “Ik heb zojuist tijdens mijn eerste meters op de duofiets gemerkt hoe fantastisch het is en ga mij meteen aanmelden als vrijwilliger. Ik ga mij er ook hard voor maken dat jullie gewoon door de Haarlemmerstraat kunnen rijden en etalages kijken”. Joop Zoetemelk sprak uit ervaring: “Ik heb in de periode na mijn zware fietsongeluk in 2020 gemerkt hoe belangrijk fietsen is om te herstellen, maar ook om gezond en goedgehumeurd te blijven. Alleen het zien van de natuur om je heen maakt je al vrolijk”.

Daarbij aansluitend maakte Jan Kroese, eigenaar van Praxis Leiderdorp bekend dat hij de lokale Fietsmaatjesorganisaties in en rondom Leiden jaarlijks financieel gaat steunen voor het onderhoud van hun fietsen.

Alvorens de band DoggyDike de melodie van het verse clublied ‘De vrolijke fietsmaatjes’ inzette, meldde secretaris Wim Schellekens dat er nog altijd ruimte is op de duofietsen, zowel voor vrijwilligers (links) als gasten (rechts)

Plaats een reactie