Mevrouw Keijzer met 106 jaar oudste inwoner van Nederland op de fiets?

Vorige week stapte mevrouw Keijzer samen met haar kleindochter Jonnie op een duo-fiets van Fietsmaatjes Oegstgeest. Normaal niet iets om aandacht voor te vragen ware het niet dat mevrouw Keijzer 106 jaar oud is. En daarmee is ze misschien wel de oudste inwoner van ons land die nog regelmatig een fietstochtje maakt. Tijd voor een kennismaking.

Toen Fietsmaatjes Oegstgeest de inschrijving van mevrouw Keijzer te verwerken kreeg, vroeg men zich af of er geen fout was gemaakt met het geboortejaar. Maar nee, kleindochter Jonnie bevestigde dat haar oma in februari 1911 was geboren en dus dit jaar 106 jaar is geworden. Het was ook Jonnie die haar oma op Fietsmaatjes attendeerde. Toen zij bij haar in Van Wijckerslooth op bezoek ging, zag ze in de hal de duo-fietsen staan en pakte een folder uit het informatierek mee. “Dat is wel wat voor oma” dat ze. Oma is altijd een actieve en sportieve vrouw geweest. Niet alleen fietste ze nog tot op hoge leeftijd maar zo heeft ze ook altijd veel van zwemmen gehouden.
Toen oma Keijzer vorige week voor de derde keer met haar kleindochter ging fietsen maakten we een afspraak. Om 10.00 uur zouden ze vertrekken en prompt om 10.00 uur reed de duo-fiets met gast en fietsmaatje Van Wijckerslooth uit. Wij waren daarbij om mevrouw Keijzer wat vragen te stellen.
Ze komt niet uit de streek maar is geboren in het Gelderse Doornspijk. Tijdens haar jeugd verhuisde ze naar het nabij gelegen Elburg en toen haar vader in de bollen ging werken vertrok de familie naar Sassenheim. Daar heeft ze vrijwel haar verdere leven gewoond. Ze trouwde, kreeg vijf kinderen en heeft inmiddels 11 kleinkinderen en 24 achterkleinkinderen. In 2003 overleed haar echtgenoot waarna ze nog tien jaar zelfstandig heeft gewoond. Een val met als gevolg een gebroken heup maakte daar een eind aan. Ze werd toen bewoner van het verpleeghuis Van Wijckerslooth. Ze was op dat moment al 103 jaar oud.
In Van Wijckerslooth doet oma Keijzer graag mee aan de diverse activiteiten. Rummikub is haar favoriete spelletje maar zij doet ook aan bloemschikken en zingt vrolijk mee in het huiskoor. En daar is dan nu ook het fietsen bijgekomen. Tot slot komen we bij de onvermijdelijke vraag naar haar geheim. Het antwoord komt er zonder nadenken en resoluut uit: “Doorgaan!” Daarna fietst ze met kleindochter Jonnie richting Leiden want daar was het vandaag natuurlijk echt om te doen.

Mevrouw Keijzer met haar kleindochter Jonnie