Derde duofiets voor Fietsmaatjes Oegstgeest

Feestelijk onthaal op Marente’s woonzorglocatie Hofwijck

Drie jaar na oprichting van de stichting Fietsmaatjes Oegstgeest kunnen we stellen dat het project een groot succes is. De blauwe fietsen zijn niet meer weg te denken uit ons dorpsbeeld. Bovendien zien de gasten en hun maatjes bij het voorbijrijden veel blijde en soms ook verbaasde gezichten. Afgelopen vrijdag werd al weer de derde duofiets feestelijk in gebruik genomen. Burgemeester Jaensch vervulde daarbij een duo-rol want naast burgervader is hij ook fietsmaatje bij de stichting.

Toen Fietsmaatjes Oegstgeest in december 2015 startte, konden de oprichters niet vermoeden dat hun project zo’n vlucht zou nemen. Drie jaar verder is de stichting met haar lichtblauwe fietsen een begrip in ons dorp. Met ruim 50 actieve vrijwilligers (“fietsmaatjes”) en ongeveer 60 gasten kan het ook niet anders of er rijdt iedere dag wel ergens een duofiets door Oegstgeest. Dat die fietsen daar rijden is niet zo vanzelfsprekend omdat er nogal een flink prijskaartje hangt aan dit oer-Hollandse product. Maar door donaties van het bedrijfsleven, stichtingen, verenigingen en particulieren kon men al eerder twee duofietsen aanschaffen. Met recente privé-donaties en bijdragen van Fonds 1818, de gemeente Oegstgeest en De Ronde Tafel was het mogelijk om een derde duofiets te bestellen.

Woonzorg locatie Hofwijck

Een nieuwe fiets betekende ook een nieuwe plek zoeken om hem te stallen. Dit was echter snel opgelost want Renate Claassen, locatiemanager van Marente’s Hofwijck, gaf aan dat ze heel graag de fiets een onderdak wilde geven. Het zou dan immers een win-winsituatie worden. Niet alleen Fietsmaatjes Oegstgeest zou geholpen zijn maar ook de bewoners van Hofwijck zouden er profijt van hebben. Er is namelijk al een aantal  bewoners die regelmatig met hun vaste maatje een ritje maakt. Met de fiets onder handbereik is de stimulans om ook mee te doen alleen maar groter.

Feestelijk onthaal

De komst van de derde fiets mocht niet onopgemerkt blijven. Ook nu kreeg Fietsmaatjes Oegstgeest alle medewerking van Renate en haar personeel. En zo kwam het dat er vrijdagochtend in Hofwijck naast de bestuursleden van Fietsmaatjes Oegstgeest nog dertigtal betrokkenen vol verwachting en met kloppend hart zat te wachten. Reikhalzend keken zij naar buiten op zoek naar een eerste glimp van de nieuwe fiets met aan het roer burgemeester/fietsmaatje Emile Jeansch en aan zijn zijde Wim, bewoner van Hofwijck en kersverse gast van Fietsmaatjes Oegstgeest. Even na tienen reed het duo de Hazenboslaan op richting het ontvangstcomité.

Terwijl de glimmende fiets buiten stond te pronken, benadrukte binnen de burgemeester in zijn toespraak nog maar eens hoe blij hij met Fietsmaatjes is. En dat hij als fietsmaatje veel leerde over “het ouder worden”. Onder de toehoorders bevonden zich naast bewoners en medewerkers van Hofwijck de donateurs van deze nieuwe fiets. Zij werden hartelijk bedankt voor hun gulle gaven. De vertegenwoordigers van De Ronde Tafel werden nog een extra bedankt voor al hun inspanningen om geld voor de Fietsmaatjes bijeen te krijgen. Ook aanwezig was Pierre Sikking van BikeTotaal Van Hulst. Pierre zorgt met zijn team voor technische ondersteuning van de maatjes en hun fietsen.

Net als de burgemeester beaamde Fietsmaatjes secretaris Hanni van Bellen dat het inderdaad tot nu toe geweldig is gegaan. Zo goed zelfs dat de gedachten van het bestuur nu al stiekem uitgaan naar een vierde duofiets. Na de toespraken was het tijd voor de koffie met gebak. Op de achtergrond stond Jeanneke den Os te glunderen. En terecht want zij heeft als coördinator en instructeur een groot aandeel in het zichtbare succes van de Fietsmaatjes.

Burgemeester Emile Jeanch reed met een bewoner van Hofwijck richting het ontvangstcomité