Fietsmaatjes maakt kans op Appeltje van Oranje 2020

Publiek kan vanaf vandaag stemmen op zijn favorieten

Fietsmaatjes.NL uit Warmond maakt kans op een Appeltje van Oranje. Vanaf vandaag kan het Nederlands publiek de winkansen van dit project vergroten. Dat kan door te stemmen op Fietsmaatjes.NL als favoriet. Er zijn in totaal nog 38 projecten in de race voor deze prestigieuze prijzen, die het Oranje Fonds jaarlijks uitreikt aan uitzonderlijke sociale projecten. Stemmen kan eenvoudig en snel tot en met 15 januari via: stem.oranjefonds.nl/fietsmaatjes

Dit jaar is het thema ‘Maatjes ben je samen’. De prijzen staan in het teken van maatjesprojecten. Projecten waarin mensen elkaar vooruithelpen en langere tijd ondersteunen. In ons koninkrijk zijn veel mensen die om uiteenlopende redenen een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Vrijwilligers die hun maatje willen worden en ze willen helpen, zijn daarom onmisbaar.

Gelukkig bestaan er veel projecten die op verschillende vlakken allerlei typen mensen aan elkaar koppelen. Aan mensen die ziek en/of eenzaam zijn of in een isolement zitten, aan mensen die na een ellendige tijd moeite hebben de draad weer op te pakken of die persoonlijke begeleiding nodig hebben om onze taal te leren of hun talent te ontplooien. Deze projecten kenmerken zich doordat beide maatjes elkaars leven verrijken.

Het aantal stemmen dat de kanshebbers krijgen, bepaalt mede wie er doordringen naar de laatste tien nominatieplaatsen. Hieruit kiest de jury uiteindelijk de drie winnaars.

Fietsmaatjes.NL
Fietsmaatjes fietsen op elektrisch ondersteunde duofietsen met mensen die dat niet meer zelfstandig kunnen. Bijvoorbeeld oudere mensen met evenwichtsproblemen, mensen met dementie, mensen die slecht horen of slecht zien, en mensen met een bewegingsbeperking. Op de duofiets zit een vrijwilliger naast de gast; Doordat ze naast elkaar zitten zijn beiden gelijkwaardige maatjes! Bij Fietsmaatjes zie je blije gezichten bij beide maatjes! Door Fietsmaatjes hebben ze meer sociaal contact, komen ze verder en vaker buiten in hun eigen woonomgeving en zijn ze meer in beweging. De stichting Fietsmaatjes.NL wil nu landelijk uitrollen, met steun van het Oranje Fonds. Op de bestaande Fietsmaatjes locaties willen ze de kwaliteit helpen nog verder te vergroten. In Nederland zijn al 19 locaties met een Fietsmaatjes organisatie, met totaal 1.139 vrijwilligers en 1.353 gasten. Dit aantal willen we vergroten naar 60 locaties over heel Nederland, eind 2022.
Koning Willem-Alexander bezocht op 28 november het Fietsmaatjes.NL project in Warmond en hij vond het een prachtig project, waard om landelijk uit te rollen. Zelf maakte hij ook nog een ritje met een gast op de duofiets!
Koningin Máxima
Koningin Máxima reikt op 23 mei 2020 de Appeltjes van Oranje uit aan de drie beste maatjesprojecten. Drie initiatieven die op succesvolle wijze verschillende groepen mensen verbinden of die ervoor zorgen dat mensen weer meedoen in de maatschappij. Alle winnaars van een Appeltje van Oranje krijgen een bronzen beeldje, gemaakt door Prinses Beatrix, en een geldbedrag van 15.000 euro.

Oranje Fonds
Het Oranje Fonds streeft ernaar dat niemand zich buitengesloten voelt en iedereen mee kan doen in de samenleving. Daarom steunt het jaarlijks duizenden projecten die mensen met elkaar verbinden. Die steun bestaat uit geld, aandacht en advies. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn het beschermpaar van het Oranje Fonds.

de Koning en Johan Waanders