Fietsmaatjes Oegstgeest bezoekt fietsenfabriek Van Raam

Eind vorige maand bracht een afvaardiging van Fietsmaatjes Oegstgeest een oriënterend bezoek aan de fietsenfabriek van Van Raam in Varsseveld. Familiebedrijf Van Raam is in ons land één van de bekendste fabrikanten van aangepaste fietsen zoals duo-fietsen en rolstoelfietsen. Vanwege de toekomstige aanschaf van een duo-fiets leek het zinvol om naar Varsseveld af te reizen. Achteraf kunnen we constateren dat het een nuttig bezoek was want wat Van Raam presteert en vooral de manier waarop maakte indruk op de delegatie uit Oegstgeest.
Van Raam heeft alles onder één dak: niet alleen marketing, inkoop, ontwikkeling en verkoop, maar ook de complete fabricage vanaf de buizen voor het fietsframe, het frezen, lassen, spuiten, voormontage en eindmontage. Ofwel: aan de ene kant komen de buizen de fabriek binnen en aan de andere kant komen er complete fietsen, keurig ingepakt de fabriek weer uit! Met zo’n 90 zeer gemotiveerde en betrokken medewerkers maken ze zo rond de 9000 fietsen per jaar. Geen gewone fietsen, maar aangepaste fietsen zoals driewielers, tandems, rolstoelfietsen en duo-fietsen.
Na een vriendelijk ontvangst volgde er een duidelijke presentatie. Eerst werd over de geschiedenis van de fabriek verteld waarna de blik op het heden werd gericht waarbij de verschillende modellen op het scherm verschenen. Na de theorie werd het tijd voor de praktijk en kregen we een rondleiding in de fabriek. Zigzaggend liepen we de brandschone fabriekshallen door en zagen daarbij alle productiestappen. En inderdaad van een stapeltje buizen tot rijklare fietsen. Van Raam schotelde ons vervolgens een lekkere lunch voor. Het programma werd “sportief” afgesloten. We mochten zelf buiten op het fabrieksterrein wat duo-fietsen proberen. Hier maakten we uiteraard flink gebruik van. Na het terugplaatsen van de fietsen namen we afscheid van onze gastheer en hadden we 150 kilometer de tijd om over ons bezoek na te praten.

Hangt onze toekomstige duo-fiets daar in de touwen?Hangt onze toekomstige duo-fiets daar in de touwen?